Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Ödemeler için son gün yarın

Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Süre Uzatımı ve Ödeme Kolaylığı

Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname süresi devam ediyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemine ait beyanname vermeyi öngören süreyi 5 Mayıs’a kadar uzattı. Bu süre içinde beyanname verenlerin ödemelerini de aynı tarihe kadar yapmaları gerekmektedir.

Özel hesap dönemi belirleyen kurumlar ise vergilerini, beyannamelerini verdikleri ayın son gününe kadar ödeyebilme imkanına sahiptir.

Vergi mükellefleri, vergilerini çeşitli yöntemlerle ödeyebilirler. GİB’in “gib.gov.tr” internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartları veya hesapları, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile ödeme seçenekleri sunmaktadır. Ayrıca anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık ve PTT şubeleri de vergi ödemeleri için alternatif kanallar olarak kullanılabilmektedir.

Uyumlu Mükelleflere %5 İndirim Fırsatı

Beyannamelerde bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesintilerle ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar ile kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine dair bilgi ve belgelerin sunulması gerekmektedir. Ayrıca AR-GE harcamaları, tasarım faaliyetleri, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin belgelerin de beyannamelerle birlikte sunulması gerekmektedir.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden belirlenen şartları yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i indirimli olarak uygulanmaktadır. Bu kapsamda, indirimden yararlanabilmek için ilgili yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gerekmektedir. (Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç).

Related Posts

İlk astronot Gezeravcı’dan TEKNOFEST mesajı: İlgi, alaka çok memnun edici

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TEKNOFEST KKTC’ye çok büyük ilgi gösterildiğine işaret ederek, “Gelen katılımcı kardeşlerimizin çoğu sadece gezmek amacıyla değil, bizzat stantlarda oluşturulmuş öğelerin içerisinde rol alma, yarışmacı olarak katılmak için buradalar.” dedi.

e-Devlet’te yeni dönem: Telefon ve internet tarifeleri karşılaştırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi.

TBMM’de bu hafta neler görüşülecek? – 4 Mayıs 2025

TBMM’de bu hafta, çağrı merkezlerine asılsız ihbarlarda bulunanlara idari para cezalarının artırılması öngören kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Plan ve Bütçe Komisyonunda salı günü Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan sunum yapacak. Kartalkaya’da Bir Otelde Meydana Gelen Yangını Araştırma Komisyonu’nda çarşamba günü Bolu Belediyesi yetkilileri dinlenecek.

TEKNOFEST KKTC’de son gün coşkusu!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’e katılmak isteyen ziyaretçiler, etkinliğin son gününde girişlerde uzun kuyruklar oluşturdu.

Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Hollandalı petrol devi Shell, rakibi BP’yi satın alma planlarını değerlendirmek için danışmanlarıyla çalışmalara başladı. Ancak Shell, resmi bir teklif sunmadan önce hisse senedi ve petrol fiyatlarının daha da düşmesini bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar benzer büyüklükte olan iki şirketten Shell, 149 milyar poundluk piyasa değeriyle BP’nin neredeyse iki katına ulaşmış durumda.

O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep’te 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğin çırak bulunamadığı için bitme noktasına geldiğini söyledi. Yeni ayakkabıların pahalılığı tamir talebini artırsa da zanaatkâr sayısı hızla azalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir