Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Lipödem: Bacak ve Kalçalarda Anormal Yağ Birikimi

Eğer bacaklarınızda ve kalçalarınızda anormal bir yağ birikimi fark ediyorsanız, dikkat! Bu durum lipödem adı verilen ciddi bir metabolik hastalığın belirtisi olabilir. Lipödem, genellikle bacaklarda ve kollarda simetrik yağ tutulumu ile karakterizedir. Bu hastalık vücudun diğer bölgelerine göre tutulan alanlarda belirgin boyut farklılıklarına neden olur ve ağrıya, hassasiyete ve kolayca morarmaya sebep olabilir.

Kadınların %11’inden Fazlasını Etkileyen Bir Hastalık

Lipödem genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır ve östrojen hormonuna bağlı gelişir. Lipödem, birçok kişi tarafından obezite veya lenfödemle karıştırılsa da simetrik yağ birikimi, ellerde ve ayaklarda görülmemesi ve tutulan alanlarda diğer bölgelere göre belirgin bir büyüklük farkı olmasıyla diğer hastalıklardan ayrılır. Lipödem hastalarının çoğunluğunun kilo indeksi 35’in üzerindedir ve hastalık ilerledikçe lenf drenajı problemleri ortaya çıkabilir.

Morarmaları Önemseyin

Lipödem, östrojen hormon seviyelerindeki dengesizlikler, hamilelik, ergenlik veya menopoz dönemlerindeki hormon düzensizlikleri ve kontrolsüz kullanılan hormon içeren ilaçlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Lipödem belirtileri arasında vücudun diğer kısımlarına uyumsuz şekilde yağ birikmesi, hassasiyet, hızlı morarma, yorgunluk, halsizlik, varisli damarlar, cilt problemleri ve depresyon yer alır.

Cilt Görünümüne Dikkat!

Lipödem hastalığının teşhisi için detaylı bir tıbbi ve soy geçmiş önemlidir. Fizik muayene ile tanı konulur ve hastalığın 4 evresi bulunur. Liposuction gibi cerrahi yöntemler, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ancak beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, egzersiz yapmak ve uzman doktorun önerilerini takip etmek de önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde diyet, egzersiz ve lenf drenajı masajı gibi uygulamalar hastaların sağlıklarını korumak için önemlidir.

Related Posts

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Alış: Klima hastalığında tedavinin gecikmesi ölümcül olabilir

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

Diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar dikkat: “Sıcak havalarda gazlı içecek tüketimi sağlığı tehlikeye atıyor!”

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.

Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon nedenleri hakkında açıklama yapan Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran riskler hakkında konuştu