Arkeologlar, kavurucu sıcakta Urartuların asırlar önceki yaşamının izlerini araştırıyor

Van’da Kavurucu Sıcakta Urartuların Nekropolü Kazılıyor

Van’ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi’nin kuzeyinde 9 yıl önce yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen nekropolde çalışan arkeologlar, toz ve kavurucu sıcağa rağmen tarihin izlerini gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor.

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından M.Ö. 764-734 yıllarında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanında Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle bu yıl kazı çalışmalarına yeniden başlandı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında, alanında uzman arkeologlardan oluşan ekibin yürüttüğü kazılarda kentin tarihine ışık tutan bilgilere ulaşıldı.

Toz ve kavurucu sıcağa rağmen geçmişin izini süren kazı ekibi, Çavuştepe Kalesi yönetici sınıfının gömülü olduğu düşünülen nekropolde iskelet ve seramik buluntuları ortaya çıkardı.

Arkeologlarca incelenen buluntularda Urartularda yönetici sınıfın sosyal, ekonomik yaşantısı ve ölü gömme adetlerine ilişkin yeni bulgulara ulaşılması bekleniyor.

“Birden fazla ölü gömme geleneğiyle karşılaştık”

Nekropolde 9 yıldır kazıların sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, “Burada birden fazla ölü gömme geleneğiyle karşılaştık. Urartu toplumunun ya da Çavuştepe Kalesi’nde yaşayanların ne kadar hoşgörülü bir dini inanışa sahip olduklarını ölü gömme adetlerinden anlayabiliyoruz. Şimdiye kadar 50’nin üzerinde ceset gömüyle karşılaştık. Bu ceset gömülerin yanı sıra insanların at ve köpeklerle gömüldüklerine de şahit olduk. Bunun yanı sıra çocuktan genç kadına, orta yaşlısına kadar ölülerin yakılarak gömüldüğü urne tipi mezarlar görüyoruz.” dedi.

“Kadın iskeletleri üzerinde çıkan mühürler çok ilginç”

Bu buluntuların kadının önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

“Urartu toplumunda özellikle Çavuştepe Kalesi’nde kadınların mühür taşıması, yönetici sınıfta yer aldıklarını ve özellikle toplumda söz sahibi olduklarını gösteriyor. Karar verici bir statüde olmaları, bizim için çok ilginç. Bir diğer ilginç konu ise kadın ve erkeklerin birlikte gömülmesi. Bunda da çekirdek ailenin ön planda olduğunu görüyoruz. Çok eşlilikten ziyade tek eşli aile yapısına sahip olduklarına şahit oluyoruz. Çocukların çok önemsendiğini ve müthiş derecede takılarla süslendiğini görüyoruz. Her zaman olduğu gibi bizi şaşırtan yeni bulguyla karşılaşıyoruz. Her ölü gömme adetinde farklı bir gelenek, takı ve süslü eşyasıyla karşılaştığımız için bu yılki kazıların yine sürpriz olacağını düşünüyoruz.”

“Amacımız, daha çok bilgiye ulaşmak”

Sıcak havanın çalışmaları zorlaştırdığını ifade eden Çavuşoğlu, “Bu yıl sezon çok sıcak geçiyor. Bulunduğumuz alan çok rüzgarlı. Çalışanlarımız sıcak havanın yanında toza da maruz kalıyor. Buna rağmen bizi heyecanlandıran nokta, arkeolojinin en güzel tarafı yeni bir şeylerin bulunması ve bunların bilimsel olarak değerlendirilmesi. Amacımız, geçmişteki insan topluluklarının sosyal yaşantısı hakkında mümkün olduğunda daha çok bilgiye ulaşmak ve bu bilgileri günümüz insanıyla paylaşmak.” diye konuştu. (AA)

 

 

Related Posts

2025 YKS açıklandı: Tercih edilebilecek en iyi 2 yıllık bölümler: Hangi meslekler öne çıkıyor?

YÖK, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve sağlıkta dijitalleşme odaklı 23 yeni lisans ve ön lisans programını 2025 YKS tercih kılavuzuna ekledi. Bu programlar, kısa sürede mezun olup iş gücüne katılmak isteyen öğrenciler için dikkat çekici fırsatlar sunuyor.

LGS’de baraj puanı var mı? 2025 LGS baraj puanı bilgileri

LGS’de baraj puanı var mı sorusu pek çok adayın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. LGS sonuçları, 11 Temmuz tarihinde erişime açıldı. Bununla birlikte öğrenciler LGS tercihlerinde kullanacağı puanı da görmüş oldu. Peki, LGS’de baraj puanı var mı? İşte, 2025 LGS baraj puanı bilgileri

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) için geri sayım başladı. Öğrenciler, 2 yıl süren ön lisans eğitimlerinin ardından 4 yıllık lisans eğitimine devam etmek için DGS sınavına olan hazırlıklarını tamamladı. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

14 Temmuz Pazartesi günü yarım gün mü? 14 Temmuz tatil mi, yarım gün mesai mi?

Türkiye’de 2025 resmi tatil takvimi, tatil planı yapanlar ve çalışanlar için büyük önem taşıyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün Salı gününe denk gelmesi, 14 Temmuz 2025 Pazartesi gününün tatil olup olmadığı ya da yarım gün mesai yapılıp yapılmayacağı sorularını gündeme getirdi. Resmi tatil takvimine göre, 15 Temmuz’un resmi tatil olması nedeniyle kamu ve özel sektör çalışanları, 14 Temmuz’un durumunu merak ediyor. Peki, 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü tatil mi, yarım gün mü, yoksa tam gün mesai mi yapılacak?

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

YUNT’un “İmgenin Onuru” başlıklı podcast yayının ikinci konuğu Fatoş İrwen

Bakan Tekin açıkladı: Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.