YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

YouTube, Canlı Yayın Kurallarını Değiştiriyor: Artık Minimum Yaş 16!

YouTube, canlı yayın sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Yapılan duyuruya göre, artık yayın yapabilmek için gereken minimum yaş 16’ya yükseltildi. 22 Temmuz 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni kurallar kapsamında, 16 yaşından küçük içerik üreticileri yalnız başlarına canlı yayına çıkamayacak. 16 yaşından ufak kullanıcıların yayın açabilmesi için fiziksel olarak bir yetişkinin yanlarında olması şart olacak. Bu kurallar, YouTube’un tüm platformlarında, Android, iOS ve masaüstü dahil olmak üzere geçerli olacak.

Bugüne kadar yayın yapabilmek için gereken minimum yaş sınırı 13’tü ve 13 yaş üstü kullanıcılar tek başlarına canlı yayın yapabiliyordu. Ancak yeni kurallar ile birlikte 13-15 yaş arası yayıncılar da tek başlarına yayın açamayacaklar.

YouTube, değişikliği resmi yardım sayfası üzerinden duyurdu. Yapılan resmi açıklamada, “22 Temmuz itibarıyla canlı yayın için gereken minimum yaşın 16’ya çıkarıldığı” belirtildi.

Kural İhlalinde Alınacak Cezalar

YouTube, kurallara uymayan yayınlara çeşitli cezalar getirecek. Kademeli olarak uygulanacak ceza sistemi içerisinde canlı sohbet özelliğinin devre dışı bırakılması, yayın kısıtlamaları ve hatta geçici yayın yasakları bulunuyor. Kuralları sürekli ihlal eden kanallar ise yayınlarının kaldırılması ya da hesaplarının kapatılması gibi daha ağır cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

YouTube, kullanıcıların bu kuralı atlatmak için başka bir kanal açarak ya da farklı bir hesapla yayın yaparak “hile” yapamayacaklarını vurguluyor. Şirket, muhtemelen algoritma yardımıyla bu tür hesapları tespit edecek ve gerekli yaptırımları uygulayacak.

16 yaşından küçük içerik üreticileri, yayınlarını devam ettirmek istiyorlarsa, kanallarına bir yetişkini “editör, yönetici ya da sahip” olarak eklemeleri gerekiyor. Ayrıca yayında bulunan yetişkinin net bir şekilde kameralarda görünmesi ve aktif olarak yayına katılması da gerekiyor.

Şirket, bu kararın neden alındığını açıklamasa da, çocuk güvenliği konusundaki endişelerin etkili olduğu düşünülüyor. Genç yayıncıların içerik stratejilerini bu kurallara göre yeniden şekillendirmeleri bekleniyor.

Related Posts

Yüzde 95’i otomatikleşti: Analistler işsiz kalacak

Yapay zekâ, sadece teknoloji dünyasını değil, finansın kalbi olan Wall Street’i de derinden sarsıyor. Gelişen algoritmalar ve akıllı sistemler, yatırım bankacılığından veri analizine kadar birçok işi insanların elinden almaya başladı.

Xiaomi Open Headphones Pro modelini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıtmıştı. Bunlardan biri de Open Headphones Pro oluyor.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …

Bluetooth 6.0 Özellikleri: Kablosuz bağlantıda yeni bir dönem başlıyor

Bluetooth 6.0, yeni cihazlarda ve akıllı telefonlarda yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayacak. Yeni bağlantı standartı sahip olduğu özellikleriyle kablosuz ses ve bağlantı alanında yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor.