Doğum borçlanması var ama herkese yok: İşte gözden kaçan detaylar!

Doğum Borçlanması ve Sosyal Güvenlik Sistemi

Sevgili Okurlar, merhaba! Eğer benden bir sorunuz varsa, [email protected] e-posta adresime yazabilirsiniz.

Kadınlar çalışıyor, emek veriyor, üretiyor. Sonra annelik deneyimini yaşamaya başlıyorlar. Ancak bu süreçte iş hayatından uzak kalmak zorunda kalıyorlar. Peki, sosyal güvenlik sistemimiz bu durumda ne yapıyor? “Doğum yaparsan borçlanabilirsin” diyor. Güzel bir hak, değil mi?

Ancak sorun şurada başlıyor: Bu hak ne kadar adil ve erişilebilir?

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kadınlar, doğum nedeniyle iş hayatlarında ara verdiklerinde, bu süreci sonradan borçlanarak prim günlerine ekleyebiliyorlar. Bu da emeklilik için gereken gün sayısını tamamlamalarını sağlıyor. Devletin kadınlara sunduğu bu hak, aslında doğurganlığın kadınlar için sosyal güvenlik açısından dezavantaj olmaktan çıkarılma çabasıdır. Ancak maalesef, uygulamada birçok kadın için hala lüks gibi gelmektedir.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA KARŞILAŞTIRMA

Bir erkek çalışan, sigortaya başlamadan önce askere gidebilir. Döndüğünde bu süreyi borçlanabilir. Bu süre hem prim günü kazandırır hem de sigorta başlangıcını geriye çeker. Ancak kadınlara gelince durum farklıdır. Sigortaya başlamadan çocuk doğurmuşlarsa, maalesef borçlanamazlar. Bu durumda kadının doğumu erkeklerin askerliği kadar önemli görülmemektedir. Eşitlikten bahsedilemez. Bu adaletsizliktir.

POZİTİF AYRIMCILIK MI, EKSİK EŞİTLİK Mİ?

Çoğu kadın, çalıştığı sırada sigortasız olduğu veya sigorta başlangıcının doğum tarihinden sonraya denk geldiği için bu haklardan yararlanamamaktadır. Sistem, doğum yapan kadınların emeklilik haklarını görmezden gelmektedir. Doğumlar, sistem tarafından göz ardı edilmekte ve kadınlar cezalandırılmaktadır. Bu durumu değiştirmek artık bir zorunluluktur.

DOĞUM BORÇLANMASI DETAYLARI

SSK ve BAĞKUR sigortalıları için doğum borçlanmasının günlük asgari tutarı 277,40 TL’dir. Borçlanma, asgari tutar ile tavan arasında gerçekleştirilebilir. Doğum borçlanmasının emekli maaşınızı nasıl etkileyeceğini hesaplamak önemlidir. Borçlanma işlemleri için Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen veya e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Ödemeler, borç tahakkuk ettikten sonra 1 ay içinde yapılmalıdır. Asgari ücret artışlarında doğum borçlanma tutarları da artacaktır. Zamsız borçlanma için asgari ücret zammından önce başvuruda bulunmak gerekmektedir.

SORU:

Mehmet Bey, Devlet memuru olarak çalışmaktayım. 7200 prim gün sayısına tabiyim. Mevcutta Emekli Sandığında 5500 günüm var. İstifa etmek istiyorum ancak Memuriyetten emeklilik hakkım ve ikramiyem sansın istemiyorum. Ne yapmalıyım? Gülcan Hanım/İzmir

CEVAP:

Gülcan Hanım, memuriyetten ayrıldıktan sonra Emekli Sandığı İsteğe Bağlı İştirakçi kaydı açtırabilirsiniz. Böylelikle ayrıldıktan sonra da primlerinizi Emekli Sandığı kapsamında ödeyebilirsiniz. Ancak bu işlem için ayrıldıktan sonra 6 ay içinde başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu süreyi geçirirseniz bu haktan yararlanamazsınız.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …