Adana ÇÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Uyarı: Bayram Tatlılarında Dikkat Edilmeli!
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları bayram ikramlıkları konusunda uyardı. Yapmış olduğu araştırmada baklava, halka tatlı, lokum ve cezerye gibi şekerlemelerde dikkat çeken bulguları paylaşan Prof. Dr. Var, gıdaların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi sonucu baklavada dışkı kökenli E.coli bakterisinin saptandığını belirtti.
Yapılan Araştırmada Baklava ve Diğer Tatlılarda Bulunan Bakteriler
Prof. Dr. Işıl Var, yapılan laboratuvar çalışmasında baklava, halka tatlı ve cezerye gibi tatlıların mikrobiyolojik açıdan incelendiğini ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Cezerye örneklerinde koliform bakterilerine sıkça rastlandığını belirten Prof. Dr. Var, lokum örneklerinde ise koliform, maya ve küf bulunduğunu açıkladı.
Bununla birlikte baklavada yapılan çalışmada maya, küf ve koliform bakterilerinin varlığının tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, baklava numunelerinin %25’inde dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaşıldığını belirtti. Bu durumun hijyen eksikliğinden veya kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi.
Özellikle çocuk ve yaşlıların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Var, halka tatlılarda da Staphylococcus aureus bakterisine rastlanabileceğini ve bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Var, gıda zehirlenmelerinde ürünün etiket bilgilerinin önemine dikkat çekerek, açıkta satılan ürünlerde bu bilgilerin bulunmamasının denetimlerin artırılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.