Hastane malzemelerini kemiren yeni bir bakteri türü keşfedildi

İngiltere’de Yapılan Araştırmaya Göre Bakterilerin Plastikleri Parçalayarak Beslendiği Tespit Edildi

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmada, hastanelerde sık görülen bir bakteri türünün, tıbbi cihazlarda kullanılan plastikleri hem parçaladığı hem de bu malzemelerle beslendiği ortaya çıktı. Bilim insanları, dünya genelinde yılda yaklaşık 559 bin ölüme neden olan ‘Pseudomonas aeruginosa’ adlı bakterinin, bir hastanın yara enfeksiyonundan izole edilen bir türünü detaylı bir şekilde inceledi. Bu bakteri, özel bir enzim sayesinde belirli plastik türlerini parçalayıp enerji kaynağı olarak kullanabiliyor ve bilim dünyasında ‘Pap1’ olarak adlandırılan bu enzim büyük ilgi çekiyor.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneylerde, Pap1 enziminin sadece plastikleri parçalamakla kalmadığı, aynı zamanda bakterinin plastikleri bir besin kaynağı olarak kullanarak büyümesini sağladığı belirlendi. ‘Pseudomonas aeruginosa’, bağışıklık sistemine ve antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine neden olan ‘biyofilm’ adı verilen koruyucu tabakaları oluşturabiliyor. Yapılan araştırmada, bakterinin plastik yüzeylerde daha büyük ve dayanıklı biyofilm tabakaları oluşturduğu da gözlemlendi.

Analizler, bakterinin parçaladığı plastik maddeleri biyofilm tabakalarına entegre ederek enfeksiyonun daha dirençli hale gelmesine katkı sağladığını ortaya koydu. Plastiklerin, adeta bir çimento gibi işlev görerek enfeksiyonun yayılmasını ve tedavilerin başarısız olmasını tetikleyebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu bulguların kateter, ortopedik implantlar ve yanık tedavisi gibi plastik temelli tıbbi cihazların güvenliği konusunda endişe yarattığını vurguluyor. Bakterilerin bu cihazlara yerleşip zarar vermesi, hastaların sağlık durumlarının kötüleşmesine ve tedavilerin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

Related Posts

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …

Bebeklerin göz rengi neden değişir?

Yeni doğan bebeğinizin ilk fotoğraflarında, uykulu göz kapaklarının altından süzülen o tatlı mavi bakışlar dikkat çekebilir. Ancak birinci yaş gününe geldiklerinde, bu mavi gözler yerini kahverengiye—ya da bambaşka bir renge—bırakmış olabilir.

Tehlike büyük olunca hemen harekete geçildi: Chrome kullanan herkes bu adımları uygulamalı

Google Chrome kullanıcıları dikkat! Dünya genelinde milyonlarca kişinin tercih ettiği popüler tarayıcıda, bilgisayarların kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesine yol açabilecek kritik bir güvenlik açığı tespit edildi. Üstelik bu açık, siber saldırganlar tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Google, tehdidin büyümesini engellemek için acil güncelleme çağrısı yaptı.

Toyota’da geri çağırma alarmı: Binlerce araçta fren ve vites sistemlerinde ciddi risk

Dünyaca ünlü otomotiv devi Toyota, son günlerde araçlarındaki teknik arızalar nedeniyle geri çağırma işlemleriyle gündeme geliyor. Japon markası, bu kez iki amiral gemisi modelini güvenlik sorunları nedeniyle geri çağırma kararı aldı.

Frontera’yla hedefini yükseltti

Crossland’in yerine Frontera’yı konumlandıran Opel, satışa sunduğu modelle Türkiye’deki yıl sonu hedefini yükseltti. Bu yıl toplamda 25 bin adet elektrikli ve hibrit model satmak istediklerini vurgulayan Opel Marka Direktörü Yiğit Yantaç, “Frontera’dan toplamda 8 bin adet satmak istiyoruz. Toplam satışta bu modelin katkısıyla 70 bin adedi geçebiliriz” dedi.